jag hatar grötmyndighet.

Vilket jag i och för sig tror att de flesta små rackare där ute också gör, men låt mig ändå påpeka precis hur irriterande det här är! Låt oss börja med att förklara ordet grötmyndig för er som inte riktigt hänger med i svängarna.
 
Grötmyndig = Något grötmyndigt är drygt, pompöst och uppblåst. Ordet började användas i skriftspråket i mitten av 1600-talet. Det kom in i svenskan som ett lån från lågtyskan. Grötmyndig förefaller vid en första titt vara en sammansättning av gröt och myndig - även om kopplingen mellan gröt och uppblåsthet kan verka långsökt. Men härledningen är inte så självklar. Det lågtyska grootmündig är från början en bildning av groot - som på högtyska heter gross - i betydelsen stor, och av mündig i betydelsen mun. Stor i munnen, med andra ord. Att det senare blev gröt på svenska, beror antagligen mest på dåliga kunskaper i tyska. Ja men vad härligt nu vet ni alla det!

Det känns som att det alltid finns en person inom ens umgängeskrets som är en riktigt dryg jävel, och som alltid ska påpeka de mest uppenbara sakerna. Påpeka sådana saker som alla redan är fullt medvetna om, men ändå så måste denna person påpeka det samtidigt som han eller hon alltid låter som en besserwissisk idiot. ALLTID. Och det här måste seriöst vara ett av de mest irriterande personlighetsdragen i världshistorien. Om man en gång råkar yppa ordet 'samma' istället för 'likadana' så måste denna person genast rätta en och fråga om man egentligen vet skillnaden mellan dessa två ord. Klart som fan att man gör, men vem bryr sig egentligen?!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0